Zoekt nieuwe leden!
Zeeuws Vocaal Ensemble

Die Schöpfung

Op 18 en 25 januari 2020 zullen de kamerkoren Canticum Amicorum uit Hardinxveld-Giessendam en het Zeeuws Vocaal Ensemble uit Goes twee keer Die Schöpfung uitvoeren van Franz Joseph Haydn. Eén van de concerten zal worden gegeven in de provincie Zuid-Holland en één van de concerten in de provincie Zeeland. 

Op de lessenaars zal het meest magistrale werk van Franz Joseph Haydn staan: Die Schöpfung. Dit oratorium ontstond tussen 1796 en 1798 en is een muzikale beschrijving en illustratie van het scheppingsverhaal volgens het Bijbelboek Genesis. Daarnaast is het gebaseerd op het boek Psalmen van John Milton’s Paradise Lost. 

Haydn werd geïnspireerd tot het schrijven van dit grote werk voor koor en orkest tijdens zijn tochten naar Engeland, waar hij onder de indruk raakte van Händel’s oratorium Israel in Egypt. Het originele manuscript van Die Schöpfung is verloren gegaan rond 1803, maar de partituur die de basis vormt van de meeste hedendaagse uitvoeringen is een in Wenen gepubliceerde versie die dateert van 1800. 

Het schrijven van Die Schöpfung was een geloofswerk voor Franz Joseph Haydn: elk deel van de compositie bevat de woorden ‘Looft de Heere’. Hij besteedde heel veel tijd aan het componeren van het werk, met de verwachting dat deze tijdsinvestering de moeite waard zou blijken te zijn.  

Die Schöpfung is geschreven voor drie zangsolisten (sopraan, tenor, bas), vierstemmig koor en een groot laat-klassiek orkest. Tijdens de recitatieven wordt bij voorkeur een fortepiano of klavecimbel gebruikt. Haydn streefde een volle klank na - geheel in stijl met de voorkeuren van zijn tijd. Het werk is wel uitgevoerd rond 1800 met een bezetting van 120 instrumentaliseten en 60 koorzangers, wat ook in die tijd als uniek kon worden bestempeld. 

De drie zangsolisten vertolken de drie aartsengelen die over de eerste zes scheppingsdagen zingen: Gabriël (sopraan), Uriël (tenor) en Rafaël (bas). In het derde deel zijn er Adam en Eva, die respectievelijk worden vertolkt door de bas en sopraansolist. De koorzangers bejubelen in monumentale koorwerken steeds de voltooiing van iedere scheppingsdag. Het orkest heeft - naast de begeleidende rol - ook een solistische rol; met name op plaatsen van sfeertekening: de chaos voorafgaand aan de schepping, het verschijnen van de zon en de schepping van de diverse diersoorten.

Kaarten/Toegang

- Volwassene: aan de kerk € 29,50 / voorverkoop via onze webshop € 24,50

- Scholieren (tot 21 jaar) & Voltijds studenten (op vertoon van studentenpas) €12,50

- Kinderen t/m 12 jaar GRATIS

Kaarten met korting in de voorverkoop verkrijgbaar via www.zeeuwsvocaalensemble.nl/shop 
 
Aanvang:
Goes: 20:00 uur, kerk open om 19:30 uur 
Sliedrecht:  20:00 uur, kerk open om 19:30 uur